i-Bankomat  |  Търси банкомат

Лимит за теглене от банкомат

4.8/5 - (5 votes)

Лимит за теглене от банкомат – до колко пари можем да изтеглим?

Автоматизираните банкови машини (банкомати) правят достъпа до средства във вашата сметка лесен и удобен. Когато стане необходимо да се изтеглят пари в брой, е важно да се знае дали банката прилага лимит за дневни тегления и какъв е той.

банкомат

В много банки е обичайно да се налага дневен лимит за теглене от банкомат. Възможно е да има и ограничения 03за суми, които се прилагат за тегления. Ето по-отблизо как функционират ограниченията за теглене в брой от банкомати.

банкоматиЛимитът ви за теглене atm max зависи от това към коя банка имате депозит, тъй като всяка банка има свои собствени политики. Като цяло, лимитите за теглене на пари в брой от банкомат варират от 400 до 4000 лв. на ден, в зависимост от това как сте се договорили с банката-издател на картата ви.

Няма стандартен дневен лимит за теглене от банкомат. Лимитът ви за теглене от  банкомат може също да зависи от вида на сметките, които имате и банковата ви история.

Например, ако сте нов клиент на една банка и сте отворили току-що обикновена депозитна сметка, може да имате по-нисък лимит за теглене от банкомат от клиент, който е имал премиум депозитна сметка там в продължение на 10 години. Специализираните сметки, като например за студенти, също могат да имат различни лимити за теглене на пари в брой от банкомати.

 

Какъв е лимитът за теглене с карта от банкомат на ден?

Лимитът се определя индивидуално от всяка отделна банка. Той може да бъде от 400 лв. до 4000 лв., в зависимост от това как сте се договорили. Този лимит се определя от политиките на институцията и вида на сметката, по която е издадена вашата банква сметка.

Всяка отделна банка има различни такси за теглене на суми от банкомат, за всички услуги и за проверка на баланса. Каква ще бъде таксата зависи от банката-издател на пластиката и от банката-собственик на банкомата.

Когато теглите пари в брой ще ви бъдат удържани и двата вида такси. Когато теглите от банкомат, който е на вашата банка, ще спестите от таксите.

Когато искате да знаете колко може да изтеглите за един ден, трябва да се поинтересувате по телефона или от уебсайта на вашата банка. Тя нулира лимита по сумата в конкретен час на всеки 24 часа. Може да се информирате също така кога точно е този момент. Така ще може да изтеглите два пъти максималната сума, ако изтеглите малко преди и малко след времето за зануляване.

Вашият лимит може да варира в зависимост от вашето отношение с институцията, издала вашата карта и вашата кредитна история. Например, двама човек с еднакъв вид сметка и дебитни карти с равни условия, може да разполагат с различни лимити за теглене на пари в брой в един и същи ден от банкомат.

 

Защо банките имат лимити за теглене на банкомат?

Банките могат да налагат лимити за теглене от банкомат от практичност и от съображения за сигурност.

Първо, банкоматите могат да държат определена сума пари в брой. Банките сущо трябва да предвидят колко пари в брой да държат, за да могат да ги разпределят между  клиентите във всеки един момент. Задаването на лимит за теглене atm max за всеки клиент помага на банката да контролира движението на наличните парични средства.

Другата причина е свързана със сигурността и защитата на клиентските акаунти. Представете си, че някой е откраднал дебитната ви карта и ПИН кода. Без лимит за теглене на банкомат може, може да бъде източена сумата по вашата спестовна сметка и да останете без вашите събрани парични средства.

Докато лимитите за теглене от банкомат могат да изглеждат като досадни, те служат за важна цел в поддържането на парите ви в безопасност.

 

Колко пари можете да изтеглите от картата си в реално време?

Освен дневен лимит за банкомат, определен от банката, някои банки могат да имат ограничения за размера на паричните средства, които са в състояние да се отпускат при  пазаруване. Дневните лимити за теглене на пари в брой от банкомат може да са различни от дневните лимити за покупки – чрез терминали или чрез онлайн пазаруване.

Например банката ви може да ви ограничи до теглене до 400 лв. от банкомата, но може да успеете да направите до 4000 лв. покупки на ден, като използвате дебитната си карта. Институциите могат да определят лимитите за теглене от банкомат и лимитите за покупки отделно или да определят трети лимит за общата сума пари, която можете да извадите от сметката си чрез тегления и покупки за един ден.

Отново тези лимити са предназначени да изгладят паричния поток за банката, като същевременно защитават вас и сметките ви.

 

Кой банкомат ви позволява да теглите най-много пари?

Политиките и условията на банките могат да варират, когато става въпрос за това колко  пари в брой ще ви позволят да теглите от сметката си чрез банкомат или на гише за един ден. Може да има разлики в лимита за теглене от банкомати на големи банки срещу такива на по-малки банки.

Както бе споменато по-горе, вашата институция определя лимита ви за теглене на банкомат. Колкото по-висок е дневният лимит за теглене на банкомат от банката ви или за лимит за използване на транзакции, толкова повече пари в брой ще можете да получите.

Това означава, че ако банката ви наложи лимит за теглене на банкомат на стойност 1000 лв. на ден, това ще бъде най-голямата сума пари в брой, които ще можете да теглите, независимо от това кой банкомат използвате. Ето защо е важно внимателно да прегледате клаузите договора при откриване на нова банкова сметка. Правилата и условията трябва да очертаят точно колко пари в брой можете да получите чрез теглене от банкомат.

Дори и да не носите пари в брой много често, важно е да може да получите дстатъчно пари в брой, когато имате нужда от тях. Ако вашата банка има по-нисък дневен лимит за теглене на пари в брой от банкомат, това може да е проблем, ако смятате, че често ще се нуждаете от по-голяма сума пари и няма да можете да стигнете до физически клон, за да ги изтеглите.