i-Bankomat  |  Търси банкомат

Безконтактни банкомати

4.7/5 - (6 votes)

Безконтактни банкомати – полезна информация

Плащайте удобно и бързо навсякъде по света

Безконтактното плащане елиминира дългите опашки пред банкоматите и касите. С безконтактната кредитна карта можете да теглите пари от банкомат или да платите дължимата сума в магазините в България и чужбина, без да поставяте картата в терминала. Това може да стане за нула време – трансакцията се извършва за по-малко от секунда.

банкомат

Преди технологията да навлезе, трябваше ва въведете ПИН кода на кредитната си карта, когато теглите или пазарувате. За да се ускори процеса, при новата технология не трябва да въвеждате ПИН кода на кредитната си карта, дори когато сте пред нов терминал, а само да я доближите до четеца на терминала.

банкомати

За по-голяма сигурност, технологията има лимит на безконтактно плащане без ПИН код. Ако плащате за по-малки покупки до 50 лева безконтактно, обикновено не се нуждаете от вашия ПИН1. Същевременно за суми над 50 лева ПИН кодът ще бъде поискан.

Благодарение на иновативната технология, можем да се възползваме от следните функции – теглене и внасяне, доближавайки пластиката до четеца, докато я държим в ръка. Това прави трансакциите по-бързи и по-лесни.

 

Предимства на безконтактното плащане с кредитната карта

Можете да изтеглите приложението „Мобилно плащане“ за вашия смартфон с Android™ и съхранявайте картата си в приложението. След като приложението е настроено, просто задръжте смартфона си до ПОС терминала, за да платите.

Понякога, от съображения за сигурност, ПИН заявка се извършва за суми под 50 лева. Такъв е случаят, ако сте платили безконтактно без ПИН няколко пъти подред и сте надхвърлили максималната сума от 150 лева, регулирана от ЕС. За да нулирате параметрите на защитата на чипа на картата, трябва да вмъкнете картата си в ПОС терминала веднъж и да въведете ПИН кода. След това отново е възможно безконтактно плащане без пин запис до 50 лева.

Статистиката сочи, че е въпрос на няколко години новото поколение безконтактни карти да покрие напълно пазара.

  • Безконтактната кредитна карта е сигурна.
  • Плащането с такава карта отнема по-малко от секунда.
  • За малки покупки до 50 лева обикновено не е необходимо въвеждане на ПИН код1.
  • Можете да извършвате безконтактни плащания както в страната, така и в чужбина.
  • Изключено е да бъдат прехвърляни лични данни.
  • Можете също така да плащате чрез безконтактни и мобилни устройства със смартфона си. Това става лесно с Apple Pay или с приложението „Мобилно плащане“ за вашия смартфон с Android™.
  • Всички плащания могат да бъдат проследени по месечната ви сметка на кредитна карта.
  • Безконтактното плащане се превръща в стандартно.

 

Лого на безконтактната кредитна карта

Всички безконтактни кредитни карти – независимо дали Visa или Mastercard – които са преиздавани от юли 2017 г. насам, са оборудвани с NFC интерфейс. NFC означава „Комуникация в близко поле“ и се отнася до водещ в света стандарт за безконтактни плащания.

Погледнете кредитната си карта. Ако там е показан безконтактният символ, картата ви е оборудвана със стандарта NFC и можете да я използвате за извършване на безконтактни плащания.

Всички точки за приемане за безконтактно плащане с кредитна карта могат да бъдат разпознати от Логата на Mastercard Contactless и Visa Contactless (у дома и в чужбина) или от символа на вълната (само на вътрешния пазар).

 

Как да платите с кредитна карта безконтактно?

Безконтактното плащане с кредитна карта е бързо и лесно. Вече не е необходимо да вмъквате картата в четеца. Когато ПОС терминалът покаже дължимата сума, просто задръжте безконтактната си кредитна карта близо до четеца на терминала. Оптичен сигнал или звуков сигнал потвърждава плащането. Както обикновено, сумата след това ще бъде дебитиран от вашата разплащателна сметка на месечна база от кредитната ви карта.

 

Теглете безконтактно с кредитната си карта

През 2021 г. почти всички банкомати в Европа бяха оборудвани за безконтактно теглене.

Безконтактните тегления с кредитна карта отговарят на високи стандарти за сигурност. Задръжте картата си без да я пускате на кратко разстояние до четеца на терминала и желаната сума ще бъде дебитиран. Следователно не е възможно случайна трансакция или грешка.

Дори ако непреднамерено задържите кредитната си карта до терминала по-дълго време или я докоснете няколко пъти, нищо не може да се случи – не се задействат няколко платежни операции.

При плащане се извличат само данни, които са необходими: номера на кредитната карта и датата на изтичане на картата. Личните данни като вашето име или дата на раждане няма да бъдат прехвърляни.

Освен това сте добре защитени срещу злоупотреба с кредитни карти. Безконтактната карта елиминира възможността за копиране на данни от магнитната лента посредством „скиминг” устройства.

Трансакцията от банкомат става за секунди. Достатъчно е да докоснете вашата пластика до четеца, вграден в устройството, на който има лого за безконтактна функция. За разлика от пазаруването от пост устройства, при тегленето от банкомат се нуждаете от  потвърждение на операцията с въвеждане на ПИН код, независимо от размера на изтеглената сума.