i-Bankomat  |  Търси банкомат

Банкомат за монети

4.7/5 - (7 votes)

Какво е банкомат за монети? Как да депозирате монети и банкноти в сметката си като частен клиент?

Много от банкоматите у нас вече имат депозитни функции на парични средства.

банкоматиАко спестяванията ви са се увеличили, получили сте повече пари за рождения си ден или сте спечелили от лотарията, може би си струва да депозирате парите си на банкова сметка. Това важи особено в случаите, ако предпочитате безкасови платежни транзакции в ежедневието. В този пост ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за внасянето на банкноти и монети по сметка.

банкомат

Начините за депозиране на пари са следните:

  • на гише;
  • на банкомат;
  • на машината за монети.

Ако искате да депозирате пари в спестовната си банкова сметка, имате няколко възможности. Както монетите, така и банкнотите могат да се депозират в клонове със собствен касов бон директно на гишето. Освен това множество банкомати с депозитна функция приемат банкноти. Дали има клонове на ваше разположение с машина за пари в монети, можете да разберете, като се свържете директно с вашата банка.

 

Депозиране на парични средства на гишето

В много клонове на различни банки депозитът на пари в брой е възможен на гишето. Парите от банкнотите и монетите или се броят директно на място, или се приемат в сейф. Можете да разберете за таксите за тази услуга от вашия консултант.

 

Депозиране на банкноти на банкомати

На много банкомати на различни банки е възможно да се депозират банкноти. В кои клонове има банкомати с депозитна функция, можете да разберете чрез проверка в интернет. Там можете да използвате функцията „търсене“, за да намерите банкоматите, които приемат пари в брой.

В някои банки е възможно да се депозират парични средства на банкомата в сметка в друга спестовна банка. Информация за това може да бъде получена от съответната  институция. Ако искате да получите повече информация за тази банка, може да обърнете внимание на нейния уебсайт по всяко удобно за вас време.

При депозиране на пари в брой на банкомата парите незабавно се кредитират по вашата клиентска сметка и можете да се разпореждате с сумата директно.

 

Депозиране на монети на банкомати

Пари от монети могат да бъдат депозирани в една от многобройните монетни машини на банките. Можете също да намерите тези чрез търсенето в Интернет, като направите съответния избор с функцията за филтриране.

 

Банкоматите могат да бъдат конфигурирани индивидуално

Защо едни и същи суми понякога излизат от банкомата в различни купюри, в зависимост от банката и местоположението?

Кои банкноти излизат от слота на банкомата зависи от местоположението му  и от стандартите на съответната банка.

Какви ще бъдат банкнотите при теглене зависи от това как съответната банка е оборудвала касетите.

Банкноти от 10, 20 и 50 лева има почти навсякъде, но институциите обикновено избират за четвъртата касета между банкноти от 5 и 100 лева.

Всеки банкомат може да бъде програмиран индивидуално, съобразно политиката на банката. Нейният клиентския софтуер не е създаден от производителя като готов продукт, а предлага гъвкави опции за настройка.

Деноминацията, в която клиентът получава парите си, е стандартизирана в много банки. Според опита на служители, програмирането зависи от търсенето на клиентите. В търговски район например е по-вероятно касетите да бъдат запълнени със 100 левови банкноти, а в училищен район, където много млади хора изтеглят ежедневно джобните си пари, по-скоро с банкноти от 5 лева.

Стандартно банкоматите се предлагат в две серии. Едната е чисто устройство за изплащане с няколко касети за банкнотите. Другият е по-сложен и представлява устройство, където клиентите могат също да депозират банкноти. Затова втрият вид се нуждае от по-изтънчена технология за сигурност. В него могат да се настанят до осем касети за банкноти. В Турция, например, освен лира, се изплащат и евро и долари, така че машините се нуждаят от повече отделения.

Оборудването на банкоматите е изключително разнообразно. Устройството може да стои свободно или да бъде вградено в стената. То може да бъде оборудвано с и без принтер за банкови извлечения. Те са достъпни с различни размери на екрана, със сензорен екран, дори и със специален четец, който дава възможност устройствата да бъдат управлявани от смартфон вместо от банкова карта.

 

Намери също така:

Банкомати в София
Банкомати в Пловдив
Банкомати в Русе
Банкомати Велико Търново
Банкомати Варна
Банкомати Бургас
Банкомати Стара Загора
Банкомати в Банско