i-Bankomat  |  Търси банкомат

Банкомат за биткойн

5/5 - (5 votes)

 

Банкомат за криптовалути/биткойн в България

БанкоматиПървият банкомат за Bitcoin беше инсталиран у нас през 2018 г. Той се превърна в истинска атракция и стана голяма сензация. По подразбиране интерфейсът на тези банкомати е на български език, но може да се избере от менюто и английски език. Банкоматът за Bitcoin работи в левове и евро. При покупка може да изберете да платите в лева или евро, а когато продавате, ще получите левове. Банкоматът има функцията да издава хартиен портфейл на хората, които нямат портфейл, в който да бъде получена закупената криптовалута.

Тези автоматични двупосочни устройства позволяват закупуване и продаване на много видове криптовалути. Лимитът за една операция на тези машини е 9 750 лева, но ако се интересувате от по-голяма стойност, може да повторите или дори да потретите транзакцията.

 

 

банкомат

 

 

Как се променя темата за плащането за следващото поколение?

Банкоматите днес предлагат тегления на българска и чуждестранна валута, депозити, банкови извлечения, преводи, проверка на баланс и промяна на ПИН. Издателите на карти решават кои от услугите на клиентите им следва да могат да получат достъп.

Потребителят решава кое да избере – незабавно плащане, PSD2, безконтактно и мобилно плащане или криптовалута.

Преди няколко години това все още бяха футуристични теми за повечето хора, но днес те вече са част от ежедневието ни. Как продължава пътуването, към кои начини на плащане принадлежи бъдещето и как това ще промени живота ни? Скоро ще плащаме ли напълно автоматично и интуитивно, без дори да се качваме на опашка в каса?

 

Плащайте с върха на пръстите

Пръстовите отпечатъци са уникални. Знаем това не на последно място благодарение на факта, че по тях полицията разкрива престъпленията. Всички знаем, че нехайните злодеи многократно биват осъждани, защото са оставили следи с пръстовите си отпечатъци. В света няма двама души, чиито върхове на пръстите са еднакви. Това е практичен начин да се идентифицирате, когато плащате или получавате пари. Все пак не можеш да забравиш или да загубиш отпечатъците си.

 

Скенер за пръстови отпечатъци

Това, което знаем от отключването на телефона или двуфакторното упълномощаване, вече е възможно директно в магазините. В McDonald’s в САЩ клиентите вече плащат, като сканират отпечатъка си на касата. Това работи и в супермаркет в Северен Рейн-Вестфалия. Специален скенер на ПОС терминала чете вашия пръстов отпечатък и го свързва с банковата ви информация.

Процедурата обаче има и опоненти, защото с правилните трикове дори пръстовите отпечатъци могат да бъдат копирани. И за разлика от парола, не можете да промените пръстовите си отпечатъци, след като са били „хакнати“.

 

Или цялата ръка?

По-сигурен от отпечатъка се счита, че е моделът на цялата ръка и по-скоро на вените в нея. Остава непроменен независимо дали сте се порязали или изгорили.

Циркулацията на кръвта играе роля в удостоверяването на касата. Това означава, че копирането на вашия модел на вените не е достатъчно, за да заблуди POS терминала. Това също е защита в малко вероятния случай, че някой е откраднал ръката ви. Кръвта вътре трябва да е в движение, за да се задейства плащане.

 

Очи, сърдечен пулс, усмивка или глас

Има много идеи за плащане за бъдещето. И не само пръстите или ръката играят основна роля. Ирисът на дадено лице също го отличава от другите и следователно може да се използва за удостоверяване при плащане. Същото е и с пулса или гласа на човека.

Биометрични функции като черти и изражения на лицето вече се използват за платежни операции. За Via AliPay в Китай, например, усмивката е достатъчна, за да платите. „Усмихни се да платиш!“

 

Процес на плащане със смартфон

Вместо физическата карта мобилното плащане използва цифровизирани карти. Как става това? Просто добавете картата си към приложението Wallet на вашето устройство Apple, за да използвате Apple Pay. Или изтеглете приложението „Мобилно плащане“ от Google Play за вашия смартфон с Android.

Или обратното. По-малките или мобилните търговци на дребно, могат да използват смартфона си и като четец на карти с приложението „Sparkasse POS“.

 

Плащане чрез преносими устройства

Фитнес гривните за китките, интелигентните часовници, интелигентните очила и друга електроника, която може да се носи, все повече подпомага и процесите на плащане. Съответно цялата работа се нарича плащане чрез преносимо устройство и, подобно на безконтактни и мобилни плащания, се основава на NFC технология. Плащанията на дребно обикновено са възможни чрез носенето без допълнително удостоверяване.

С помощта на VR очилата онлайн пазаруването също би могло да се промени. Защото очилата за данни ни позволяват да се разхождаме из виртуални магазини от комфорта на собствения ни диван. След това покупката би могла да бъде поставена в цифровата кошница за пазаруване с обикновено намигване, например, а плащането би могло да бъде проверено чрез сканиране на ретината.

Гласово плащане

Дигиталните гласови асистенти като Siri, Alexa или Google Home отдавна са част от ежедневието. Удобните домакински помощници могат да предсказват времето, да стриймят любимия ни плейлист или да дадат възможност за гласово банкиране. Можете също да правите покупки. Процесът на плащане се изпълнява невидимо и напълно автоматично във фонов режим. В момента устройствата действат само при директна гласова команда.

Машината ни разпознава, както би го направило друго човешко същество. В същото време цифровият асистент знае всичко или разкрива самата липсваща информация. Може би той вече може да ни посъветва за продукти и да направи препоръки за нас, преди дори да сме поискали нещо конкретно.

Между другото, гласовите асистенти не само се предлагат в интелигентния дом или на мобилния телефон. Различни производители на автомобили, например, в момента интегрират Alexa на Amazon в превозните си средства. Това означава, че поръчки или хотелски резервации могат да бъдат направени в движение по гласова команда. Отделите за научноизследователска и развойна дейност на автомобилната индустрия работят и върху превръщането на цялата кола в подвижен портфейл.

Заплащане без каса

Представете си: отивате до магазина, просто сваляте стоката от рафта и излизате отново. А как ще плащаме? Това се изпълнява автоматично във фонов режим. В американските магазини „Amazon Go“ това отдавна е реалност.

В бъдеще ще можем да влизаме в магазина и ще бъдем наблюдавани. Сензорите и камерите в магазините ще записват поведението ни. Нещата, които сваляме от рафта, ще бъдат изброени в покупките ни. Ако ги нулирате, те ще бъдат цифрово изтрити отново. Таксуването ще се извършва, когато напускаме магазина – автоматично чрез приложение, в което сме съхранили предварително начин на плащане.

 

Служители в център за данни

Поради по-строгите условия за защита на данните Европа все още не е съвсем готова за всичко това. Всъщност има много начини да избегнем опашката на касата и да спестим ценно време. Все повече магазини предлагат възможност клиентите сами да сканират стоките си и да плащат на терминали или чрез мобилни устройства директно на консултант продавач, без да се губи време в работа с касов апарат.