i-Bankomat  |  Търси банкомат

Банкомат гълта карта

4.6/5 - (7 votes)

Случвали ли ви се е банкомат да гълта карта? 

банкоматиКредитната карта или дебитната ви карта е заседнала в банкомат, докато се опитвате да изтеглите пари в брой? Това се случва рядко, но когато се случи, оставя притежателите на банкови сметки уплашени и разочаровани, тъй като перспективата хората да загубят трудно спечелените си пари, е много стряскаща.

Посещавате банкомат, но не можете да извадите пари в брой, защото картата ви е заседнала или просто е погълната от машината?! Това може да бъде доста разочароващо, защото не можете да теглите пари в брой, но и сте загубили картата си. Ситуацията може да бъде още по-ужасяваща, ако това е единствената ви карта и имате остра нужда от пари в брой от банковата си сметка в момента.

 

Защо банкоматите гълтат карти?

В наши дни използването на банкомат е част от ежедневието ни. Обикновено банкоматите, работят по един и същи начин – вие поставяте картата в машината и те задържат картата ви, докато цялата транзакция бъде завършена. Не е изключено понякога картата ви да бъде задържана.

Има много причини, поради които банков банкомат може действително да погълне вашата кредитна или дебитна карта. Няколко често срещани причини може да са, защото машината е имала технически проблем и е в неизправност или в случай, че не е могъл да прочете информацията за картата ви точно или е открила грешка във вашата карта, тъй като е била повредена или размагнитена. Друга причина може да бъде, защото картата ви не е била правилно поставена или е с изтекъл срок на валидност. Също така, ако сте забравили ПИН номера на картата си и непрекъснато се опитвате да извадите пари с грешен. Тоест, може да бъде възможна причина, ако въведете три пъти грешен ПИН код, пластиката ви ще се блокира автоматично и банкомата ще я прибере.

Когато теглите, след като въведете ПИН кода си, разполагате с кратко време, в което трябва да приберете картата си от слота на банкомата. В противен случай, при забавяне, банкоматът автоматично ще я прибере.

Ако вашата дебитна или кредитна карта е заседнала или погълната в банкомат, това също така може да бъде поради опит за измама. Може да означава, че престъпници са проникнали в системата на банкомата, за да се възползват от данните на вашата карта –  12-цифрен номер на картата, CVV, дата на изтичане и т.н. За съжаление, има и чип, включен в картата, който съдържа данни за вашата банкова сметка. Този вид измами се наричат ​​скимиране на банкомати и са доста популярни в някои райони. Каквато и да е причината за гълтането на картата, във всеки случай имате проблем, който се нуждае от незабавно решение.

 

Какво можете да направите, ако вашата карта е погълната от банкомат?

Когато картата ви е заседнала или е била погълната от банкомат, първото ви незабавно действие трябва да бъде да посетите вашата банка или да се свържете с нея на нейния безплатен номер за обслужване на клиенти. Това е така, защото картата ви може да бъде използвана за злоупотреба.

Има два въпроса на които трябва да си отговорите в такъв случай. От отговорите, зависи пътят, който трябва да следвате:

Банкоматът разположен ли е до клон на банка или не?

Банкоматът собственост на банката, към която е и картата ви ли е или е собственост на друга банка?

Ако сте използвали същия банкомат, където е клонът на вашата сметка, тогава възможностите са на ваша страна. Може да информирате служителите и да се легитимирате с личната си карта. Техническите оператори може просто да извадят картата ви от машината. Трябва да имате предвид, че при гълтане, банкоматът блокира автоматично всички карта. Затова, трябва когато я получите обратно да съобщите на банката, че искате картата да бъде разблокирана.

Най-често срещаният метод обаче е да блокирате картата си, като се обадите на номера за обслужване на клиенти на вашата банка. Ще получите идентификатор за блокиране, който трябва да занесете в банковия си клон и да кандидатствате за нова дебитна или кредитна карта.

В заявлението ще трябва да попълните подробности като номер на вашата банкова сметка, име, адрес, регистриран мобилен номер и избор на дебитна или кредитна карта. Може да направите това и онлайн от съответното приложение. Влезте от компютър или телефон, попълнете формуляра и го изпратете до банковия си клон. Почти веднага ще получите нова карта, която обаче можете да активирате поне след 2-3 работни дни. След това можете отново да получите достъп до банковата си сметка, като използвате дебитна или кредитна карта.

Освен това, ако имате нужда от спешни пари в брой, тогава ще трябва да извършвате транзакции, свързани с пари в брой. Тъй като картите се използват и за интернет банкиране, мобилно банкиране и т.н., ако сте ги блокирали, те вече няма да бъдат достъпни за използване в тези портали. Следователно ще трябва да изчакате, докато вашата дебитна или кредитна карта бъде активирана.

Процедурата е проста, така че човек не трябва да се паникьосва, а просто спокойно да следва гореспоменатите стъпки, когато банкомат стане злодей на вашата карта.