i-Bankomat  |  Търси банкомат

Банкомат в евро

2.7/5 - (34 votes)

Банкомат в евро – как мога да изтегля пари?

БанкоматиСъществуват банкомати за внасяне и за теглене на пари в българска или чуждестранна валута. Ако изберете друга валута, банкоматите имат функция да я конвертират в евро.

банкомат

В банкоматите може да депозирате оборота на фирмата ви, да внесете средства във вашата или на друг титуляр сметка, да теглите суми в брой, да проверявате вашия баланс или да плащате битовите си сметки.

Някои банки разполагат със зони за самообслужване, които работят денонощно всеки ден. Те разполагат с банкомати за теглене и внасяне на пари в брой в лева или в евро.

 

Какво е автоматичен банкомат или АТМ (Automated Teller Machine)?

Автоматизиран банкомат (АТМ) е електронно устройство за банкиране, което позволява на клиентите да извършват основни транзакции без помощта на представител на клон или касиер. Всеки с кредитна или дебитна карта има достъп до пари в брой от повечето банкомати.

Банкоматите са удобни, позволявайки на потребителите да извършват бързи транзакции на самообслужване като депозити, теглене на пари в брой, плащания на сметки и преводи между сметки. Таксите обикновено се начисляват за теглене на пари в брой от банката, където се намира сметката, от оператора на банкомата или от двете. Някои или всички от тези такси могат да бъдат избегнати чрез използване на банкомат, управляван директно от банката, в която е сметката.

Банкоматите са известни в различни части на света като автоматизирани банкови машини (AТM) или банкомати.

Те представляват пунктове за електронно банкиране, които позволяват на хората да извършват транзакции, без да влизат в клон на своята банка.

Някои банкомати са обикновени, докато други позволяват различни транзакции като тегления, внасяния по депозити, преводи на баланс и плащания на сметки.

 

Интересни факти за банкоматите

Първите банкомати се появяват в средата до края на 60-те години на миналия век и броя им е нараснали до няколко милиона в наши дни в световен мащаб.

Днешните банкомати са технологични чудеса, много от които могат да приемат депозити, както и няколко други банкови услуги.

За да намалите таксите за банкомат, използвайте банкомат с марка на вашата собствена банка възможно най-често.

Ако изтеглите чуждестранна валута от български банкомат, вашата банка ще ви начисли такса за конвертиране на валута.