i-Bankomat  |  Търси банкомат

Банкомати с депозитна функция

5/5 - (1 vote)

Банкомати с депозитна функция – какво представлява тази услуга?

Как работи банкомата с карта?

банкоматиДа отидеш на банкомата е част от ежедневието. Банкомат с депозитна функция или депозитен банкомат е устройство, от което можете както да теглите пари, да плащате сметки и да внасяте пари в брой по ваша или на друго лице сметка в същата банка-издател на пластиката. С вноската на банкноти чрез банкомат клиентите разполагат веднага с внесените средства чрез всички банкови канали – поделение на банката, онлайн банкиране, POS терминал и ATM устройство.

Но какво всъщност се случва вътре в банкомата, когато теглите или внасяте пари?

банкомат

 

Безопасността е на първо място

Когато поставите дебитната или кредитната си карта в банкомат, ще бъдете помолени за тайния си номер. Ако го въведете, устройството се свързва с центъра за данни на банката и проверява вашия личен идентификационен номер (ПИН) и средствата по сметката ви. След извършване на трансакцията, банковата ви карта ще излезе от устройството, за да си я приберете. Тя влиза в устройството, за да може четеца на магнитната лента, вградена в устройството, да я прочете.

От някои банки можете да теглите пари и със смартфона си от някои банкомати. За да направите това, просто използвайте мобилно приложение.

 

Интелигентна система

След като се идентифицирате с ПИН кода, банкоматът получава достъп до паричните касети, които съдържа. Изходът за банкноти се отваря и можете да изтеглите парите си в брой. Ако не направите това, отделението се затваря отново и парите се прибират обратно. Те се съхраняват вътре във вградената касета. Сумата ще бъде заверена обратно в сметката ви по-късно.

 

Паричен транспорт по различен начин

В банкомата се помещават няколко касети – по една за различните банкноти. От тях се отпечатва съответният брой бележки. Те най-накрая се транспортират до отделението за отпускане чрез специални транспортни ленти. За да се избегне плащането на залепени банкноти, те се проверяват предварително от сензори. Специален софтуер отчита паричния баланс на всяко устройство в центъра за данни. Ако банкнотите се изчерпат, автомата бива презареден от фирма за превоз на пари.

 

Теглене на пари от други банки

Когато теглите от банкомат на вашата банка, може да платите такса под формата на символична сума. Използването на банкоматите на други банки обикновено се свързва с малко по-висока такса. Колко по-висока ще бъде зависи от политиката на всяка отделна банка. Това ще видите по време на транзакцията, докато все още ще имате възможност да отмените операцията, ако таксата ви се стори твърде висока.